Vinterens jord


Det er ikke kun jordtemperaturen, der har betydning for hvornår man kan komme i jorden.

Selvom de økologiske køer slippes ud i det fri, når jordtemperaturen når 8 grader, og græsset derfor gror stabilt, så er nogle af de tidlige afgrøder, som hestebønner, markærter og havre mere følsomme overfor jordens “tjenlighed” end jordens temperatur. Forsøg viser, at vårsæd giver merudbytte ved at komme tidligt i jorden, og det er jordens tjenlighed, der afgør tidspunktet for såning skriver Claus Østergård fra ØkologiRådgivning Danmark. Tjenlig er måske bedst beskrevet ved hvor kompakt jorden er, noget der også afhænger af hvor meget vand den indeholder.

I 2022 slog marts rekord på tre områder: lufttryk, solkinstimer og manglende nedbør. Og jorden er derfor mange steder tjenlig.

Når jeg alligevel venter med at lægge markærter og tidlige kartofler, er det pga det kolde omslag i vejret. Vi får endnu et dyk i jordtemperaturen nu, og de lover nattefrost det meste af denne uge. Næste weekend vover jeg nok det ene øje. Men Bornholm er altså bare også lidt koldere om foråret, lidt længere, end resten af Danmark.

Naturen i Danmark har en interessant oversigtsartikel Jordvand, jordluft og jordtemperatur, skrevet af Henning Petersen, og Peter Milan Petersen, der beskriver sammenhæng mellem jord, vandindhold og temperatur.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.