Frøformering af Amaryllis


Jeg er meget spændt på dette projekt. Det startede i slutningen af februar hvor jeg med en pensel forsigtigt førte pollen fra en amaryllis til en anden. Da blomsterne en efter en visnede, kunne man en lille måned senere tydeligt se, hvilke der havde fået besøg af penslen. Her dannede der sig en tydelig knop, der var mærkbart større end alle de andre.

Jeg fortsatte den forsigtige vanding, og tilsatte også gødningspinde, for at løget ikke skulle afkræftes helt. Langt om længe kunne man se modningen træde ind. Frøkapslen blev simpelthen lysere og mere rynket.

D.8 april havde knoppen åbnet sig en anelse. Senere på dagen da jeg kom hjem fra arbejde, faldt den nærmest af sig selv ned i min hånd, da jeg forsigtigt mærkede på den. Indeni sad klaser af frø, allesammen omsluttet af en form for hinde, ligesom manna.

havenyt.dk er der en længere tråd, med 111 mere eller mindre relevante spørgsmål, råd og vejledninger om Amaryllis. Kun meget få om frøformering. Et fra 2007 var brugbart, her kunne jeg læse at

Frøene skal sås lige efter høst ved en temperatur på ca 22 grader og dækkes med 0,5 cm såjord, de spirer efter 4–5 uger og skal holdes i vækst de første 2 år efter 3 år vil de første kunne blomstre. Frøet er kun noget værd hvis man kan mærke et tydeligt frø, det er på størrelse med et sesamfrø. Planterne placeres lyst, men ikke direkte sol gerne ved en temperatur på 18–20 grader.

Georg Rasmussen

Nu ved jeg ikke hvor store sesamfrø Georg Rasmussen er vant til. Der er givetvis også forskel fra blomst til blomst. Frøene jeg her høstede har nærmere størrelser der minder om store rødbedefrø.

Men sået blev de. Jeg såede de fleste med hinden omkring intakt.

amaryllisman.com har på en fin lille video vist hvordan man høster frøene.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.